spellen & speelgoed van het jaar in 't kort...

De 24ste editie ‟Toys & Games of the Year” maakte haar belofte waar met een hoogwaardige selectie.
Innovatie, creativiteit, originaliteit en duurzaamheid – dat zijn de belangrijkste sterke punten en kenmerken van de twaalf winnaars in 2023.

Toys & Games of the Year, de officiële onderscheiding van de Belgische Speelgoed Federatie en een zorg van totale en niet-commerciële transparantie.

Het doel? De fabrikanten, importeurs of agenten belonen voor de kwaliteit van hun ontwikkeling van originele, creatieve spellen en speelgoed die voldoen aan de geldende veiligheids- en duurzaamheidsnormen in de EU.

Een evenement erkend door alle kanalen van de distributie
Deelname aan dit evenement kan voor alle fabrikanten en de beloningen zijn een belangrijke kwaliteitsreferentie in de Belgische speelgoed- en spelletjessector. De spellen en het speelgoed, bekroond door een deskundige jury bestaande uit professionals uit de verschillende distributiekanalen, journalisten, pedagogen en ludotheken, hebben een uniek kwaliteitslabel gekregen om consumenten te helpen bij hun keuze.

Verloop
De spellen en het speelgoed in competitie worden door elke deelnemer gepresenteerd, uitgelegd en gedemonstreerd aan twee jury’s.
In juni beoordeelde een eerste jury van 19 detailhandelaren en inkopers van grote speelgoed- en spelletjeswinkels de 45 concurrerende producten, verdeeld over 12 verschillende categorieën.
Vervolgens beoordeelde een tweede jury van journalisten, pedagogen en speelgoedbibliotheken, de twee beste producten in elke categorie, geselecteerd door professionals uit de speelgoedhandel. Het gemiddelde van de resultaten van de twee jury’s werd gebruikt om het eindresultaat vast te stellen.

Publieksstemming
Gezien het succes en de belangstelling van de publieke stemming van vorig jaar, worden consumenten opnieuw gevraagd om hun favoriet te kiezen uit de 12 bekroonde producten. Er worden twee stemmen uitgebracht: zijn of haar favoriete product uit de zeven speelgoedcategorieën en zijn of haar voorkeur uit de vijf spellencategorieën. Stemmen kan van 3 oktober tot 3 november 2023 via de website www.toysandgamesoftheyear.be. Een loterij zal 10 deelnemers belonen met één van de winnende producten.

Mededeling
De winnende bedrijven gebruiken het speelgoedlabel ‟Toys & Games of the Year” en vrij op de verpakking van de winnende producten, in schriftelijke en audiovisuele advertenties, catalogi en persmappen plaatsen.
Het logo ‟Toys & Games of the Year” wordt ook aan het hele distributienetwerk geleverd voor publicatie in de eindejaar catalogi, die in tientallen miljoenen exemplaren worden verspreid.

Palmares 2023

Eerste leeftijd speelgoed SmartMax My First Build & Drive – SMART TOYS & GAMES
Creatief speelgoed Kidydraw-Pro – KIDYWOLF (Nespart)
Speelwereld LEGO® Friends Autumns Paardenstal – LEGO
Interactief speelgoed Bitzee – SPIN MASTER
Figurines/Actie Hikari and the Meteors – LABEL
Constructiespeelgoed GraviTrax Junior My Jungle – RAVENSBURGER
Ontdekking/Wetenschappelijk Mijn Interactieve Video Telescoop – VTECH
Kleuterspellen Het verhaal van Koning Schaak – MEGABLEU
Kinderspellen Piratenplank – BLACK ROCK GAMES (Asmodee)
Strategische spellen Akropolis – GERONIMO GAMES – GIGAMIC
Party spellen Twister Air – HASBRO
Denk-en logicaspellen Orbito – FLEXIQ (Asmodee)
 
De Belgische Speelgoedfederatie

De Belgische Speelgoedfederatie werd in 1982 opgericht door enkele Belgische fabrikanten.
Ze streeft diverse doelstellingen na:
• Speelgoeddistributeurs en –invoerders verenigen en de gemeenschappelijke professionele, economische en sociale belangen van haar leden behartigen;
• Meer dan ooit aandacht schenken aan de behoeften van de handelaars en de consumenten, vooral in deze “andere” tijden, en bijdragen tot de promotie van speelgoed als essentieel voor de ontwikkeling van onze kinderen.
• Het belang van het spel in de ontwikkeling van het kind benadrukken en op die manier aantonen dat ze permanent begaan is met de kwaliteit van haar speelgoedartikelen;
• De belangen van de sector verdedigen bij de bevoegde instanties en hun aandacht vestigen op de veiligheid en de controle van de reclame (bijv. het gebruik van het “CE”-logo op de verpakking van spelletjes en speelgoedartikelen die niet onderworpen werden aan de door de EU opgelegde tests).
• Voortdurend volgen en aanpassen aan specifieke marktbehoeften, (momenteel genderneutraliteitsanalyse).

De Federatie streeft ernaar een geprivilegieerde gesprekpartner te zijn met de Europese Unie, teneinde ze te helpen bij de toepassing van de wetten, de behartiging van de belangen van de sector en van de consument. Haar financiële middelen zijn uitsluitend afkomstig van de bijdragen van haar leden.

Sinds 1 januari 2006 maakt de Belgische Speelgoedfederatie deel uit van Comeos. Zo zorgt zij ervoor dat zij beter gehoord wordt door de autoriteiten in België en kan zij deelnemen aan diverse vergaderingen betreffende de speelgoedwereld. Daardoor biedt zij een betere bescherming van haar rechten en activiteiten.rd bij de Belgische overheden en geniet ze een betere bescherming van haar rechten
en activiteiten.

© 2023 All rights reserved

JUMAX
Véronique Maes
Pont de Libin, 1
6890 Libin